Financiering kinderen en jeugd
Jeugdwet
Normaliter wordt zorg aan kinderen uit de Jeugdwet vergoed. Dit betreft dan de begeleiding en een deel van de persoonlijke verzorging voor kinderen tot 18 jaar. Bij persoonlijke verzorging gaat het specifiek om het opheffen van een tekort aan zelfredzaamheid bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Deze zorg wordt geïndiceerd door een indicatiesteller van de gemeente. Meestal vanuit het wijkteam waar men woont. Hiermee wordt alle geïndiceerde verzorging en begeleiding vergoed door de gemeente waar de gezaghebbende ouder(s) van het kind woont.
Zorgverzekeringswet
Wanneer kinderen verpleging of persoonlijke verzorging nodig hebben die verband houdt met geneeskundige zorg of een hoog risico daarop, dan wordt dit geïndiceerd door een kinderwijkverpleegkundige en wordt dit vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hiermee wordt alle benodigde verpleging en verzorging die verband houdt met geneeskundige zorg of een hoog risico daarop vergoed door de zorgverzekeraar.
Medische Kindzorg
Wanneer kinderen blijvend 24 uur toezicht en/of nabijheid van zorg nodig hebben en de nadruk daarbij ligt op verpleegkundige handelingen (denk aan kinderen die bijvoorbeeld beademing nodig hebben), dan kan door een kinderwijkverpleegkundige een indicatie worden gesteld voor medische kindzorg, op verwijzing van de behandelend kinderarts. Medische kindzorg valt onder de Zorgverzekeringswet. Hiermee wordt alle benodigde zorg aan het kind vergoed door de zorgverzekeraar, ook de begeleiding en persoonlijke verzorging.
Palliatief terminale zorg indicatie
Wanneer kinderen terminaal ziek zijn en een levensverwachting hebben van minder dan drie maanden, dan kan door de kinderwijkverpleegkundige een PTZ-indicatie worden gesteld. PTZ (palliatief terminale zorg) valt onder de Zorgverzekeringswet en hiermee wordt alle benodigde zorg (tot aan 24 uur per dag) vergoed door de zorgverzekeraar.
Wet Langdurige Zorg
Kinderen die blijvend 24 uur toezicht en/of nabijheid van zorg nodig hebben en bijvoorbeeld een lichamelijke handicap of verstandelijke beperking hebben, vallen onder de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze indicatie wordt door een indicatiesteller van het CIZ gesteld. De zorg wordt betaald door het zorgkantoor van de regio waar de cliënt woont.
Wanneer ouders hun kind niet willen laten opnemen in een instelling, maar diens zorg thuis willen ontvangen, dan is het mogelijk de zorg in MPT (Modulair pakket thuis) te laten uitvoeren door een zorgaanbieder die de vergoeding rechtstreeks van het zorgkantoor ontvangt. Ouders kunnen ook PGB aanvragen om zelf zorg in te kopen. Vergoeding van de zorg middels een PGB is bij de coöperatie niet mogelijk, omdat wij alleen zorg in natura leveren. Ouders moeten vaak ook een deel van de zorg zelf betalen, omdat in de thuissituatie minder zorg (vaak maar een paar uren per dag) bekostigd kan worden vanuit een zorgprofiel. In een instelling is dat anders, daar kan de volledige 24 uur uit het zorgprofiel bekostigd worden. Het zelf te betalen deel is afhankelijk van de indicatie die het kind heeft en van wat de ouders zelf willen en kunnen uitvoeren aan zorg.