Uitgelicht | Weardefol biedt dagbesteding op prachtlocatie

In 2023 opende Stichting Papageno het tweede Papageno Huis. Na hun succes in Laren opende de stichting zijn tweede locatie in Friesland, en wel in de monumentale Gereformeerde kerk in Lemmer. Daarbij sloeg Stichting Papageno de handen ineen met De Heeren van Zorg, die de woonbegeleiding biedt in de 17 appartementen voor autistische jongeren, en Weardefol, die de dagbesteding begeleidt. Weardefol is een samenwerkingsverband tussen Philadelphia, Zorg met karakter en Coöperatie Dichtbij.

Wie de Lemster Sjerke (Lemster kerk) binnenstapt, ziet gelijk dat het monumentale pand met zorg is gerenoveerd. In het middenschip is een ruim opgezette lunchroom gerealiseerd: Café Papageno. Het wordt gelijk duidelijk dat er goed is nagedacht om een harmonieus geheel te creëren: de houttinten van het moderne interieur sluiten naadloos aan bij het nog originele, werkende(!) orgel en de preekstoel. Het geheel is zowel uitnodigend als overzichtelijk: fijn voor zowel gast als bediening.

Die bediening bestaat uit cliënten van Weardefol, die onder begeleiding van Stichting Philadelphia Zorg hier werken. Hilde Elzinga-Attema is coördinerend werkbegeleider bij Philadelphia en is vanaf de opening in 2023 betrokken bij het Papageno Huis. Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen hier terecht voor een leerwerk-traject en dagbesteding. Dit zijn zowel bewoners van de appartementen van het Papageno Huis, als inwoners uit de omgeving.

“De horeca is het grootste onderdeel van de dagbesteding, maar we organiseren ook creatieve workshops”, vertelt Hilde. Philadelphia kijkt naar ieders vaardigheden en talenten, om voor elke cliënt een passend traject te bieden. Zo is er plek in de bediening, maar ook achter de bar of in de keuken. In de keuken wordt gewerkt aan vaardigheden zoals het snijden van groenten en het opmaken van borden. Ook heeft Café Papageno zijn eigen patisserie, waar onder andere appeltaarten worden gebakken voor de lokale markt.

Naast de werkzaamheden voor de lunchroom, kunnen cliënten ook bij het Papageno Huis terecht voor creatieve dagbesteding. “Naast de horeca willen we ook meer gaan aanbieden op het gebied van kunst en cultuur”, zegt Hilde. “Binnenkort is er een schilderworkshop, en we hebben net een fotografieworkshop georganiseerd, die ook open was voor mensen van buitenaf”. Het is de bedoeling om uiteindelijk muzieklessen aan te bieden en jamsessies te organiseren. Er wordt zoveel mogelijk gedaan om iedereens talenten te ontwikkelen.

Daarnaast is er een fitnessruimte in het Papageno Huis gerealiseerd. Deze is te gebruiken door de bewoners van de 17 appartementen, maar wordt ook gebruikt voor een door Weardefol georganiseerd vitaliteitsuurtje. “Iedere week op woensdagochtend kunnen mensen met een hulpvraag of minima hier sporten. Aansluitend bieden we een gezonde lunch voor slechts twee euro”, vertelt Hilde. Zo wordt het Papageno Huis ook ingezet voor de Lemster gemeenschap.

Hoewel er normaliter een lunchroom in de kerk zit, kan deze tevens worden omgebouwd tot concertzaal. Ook deze concerten zijn onderdeel van de dagbesteding. Cliënten kunnen tijdens een concert in de bediening werken, of vooraf meehelpen met de vormgeving en druk van de flyers. In de multimediaruimte staat zelfs een printer om posters en flyers zelf te kunnen drukken. Zo organiseert Stichting Papageno zoveel mogelijk in-house.

Woon je in de buurt van Lemmer of breng je binnenkort een bezoek aan de Friese plaats? Drink dan absoluut een kopje koffie in Café Papageno of strijk er neer voor een vers belegd broodje. Kijk ook zeker even in de agenda of er binnenkort nog een concert op de planning staat.

Meer weten? Ga dan naar de website van Papageno Huis Fryslân en de website van Weardefol