Uitgelicht | coöperatielid Just4You, gespecialiseerde coaching bij kanker

In 2023 is Just4You lid geworden van Coöperatie Dichtbij. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding voor mensen die te maken hebben met kanker, op welke manier dan ook. Het maakt niet uit welke vorm je hebt, in welk stadium, of dat je in behandeling, genezen of palliatief bent, of dat het om jouzelf, je partner of familielid gaat. Just4You biedt ambulante begeleiding op maat: persoonlijk, laagdrempelig, flexibel en doelgericht.

Initiatiefneemster van Just4You is Sandra Norder (32). Sandra weet als geen ander hoe het is om te leven met kanker. Op 15-jarige leeftijd werd er bij haar leukemie geconstateerd. “Mijn leven stond compleet op zijn kop! In die periode werd ik geleefd en speelde angst, boosheid, verdriet en eenzaamheid een grote rol. Mijn oude leven oppakken na de behandelingen ging niet vanzelfsprekend. Ik werd geconfronteerd met de late effecten en sociale gevolgen van de kanker en liep vast op school en werk. Nazorg was ver weg (Amsterdam of Utrecht) en stond hier in het noorden nog in de kinderschoenen, en heb ik daarom niet gehad. Dit was voor mij de reden om Just4You op te richten. Ik wil dat niemand anders er alleen voor hoeft te staan.”

De hulp van Just4You is gericht op praktische ondersteuning, waarin herkenning en erkenning basiselementen zijn. “Ik vind het belangrijk dat je als begeleider weet waar je het over hebt. Dat je verdriet, strubbelingen en uitdagingen herkend en erkend.” Sandra staat altijd klaar voor haar cliënten. “Kanker is niet te vangen tussen 9 en 5. Daarom ben ik 24/7 bereikbaar, ook in het weekend.”

Sandra werkte zelfstandig, maar door flinke groei wordt ze nu geholpen door een collega. Zij is ook ervaringsdeskundig. “Het is voor mij een vereiste dat mensen die voor mij komen werken, zelf ervaring hebben met kanker. Alleen dan weet je waar je over praat en kun je cliënten bij de hand pakken en goed helpen bij vragen als ‘hoe ga je met de effecten om?’ en ‘hoe pak je het leven daarna weer op?’.”

Cliënten komen op verschillende manieren bij Just4You terecht. Via vrienden en kennissen, via de huisarts en inmiddels ook via de gemeente. Haar werkgebied ligt in het noorden. “Ik werk momenteel veel in en rondom de stad Groningen, maar mijn werkgebied strekt zich uit tot de drie noordelijke provincies. In het Westen is er meer kanker(na)zorg. Daarom heb ik mijn focus op noord.” Binnenkort start Sandra ook met een mooi project in haar eigen dorp. “Ik woon in Oude Pekela en ga daar een inloopstreekuur over kanker organiseren. Ik verwacht dat vanuit daar ook cliënten instromen.”

Vorig jaar besloot Sandra lid te willen worden van Coöperatie Dichtbij. Naast gecontracteerde zorg leveren, waren netwerken en samenwerken de voornaamste redenen. “Ik wou graag een groter netwerk. Als ik een vraag heb over hulpverlening, wil ik graag snel vakgenoten kunnen spreken. Soms is iemand ergens anders ook beter geholpen, bijvoorbeeld omdat ik de expertise niet heb. Ik vind het belangrijk dat ik dan vlot en warm kan overdragen naar goede collega-organisaties.”

Sandra ervaart het contact met de coöperatie als laagdrempelig. “Ik spreek veel met mijn relatiebeheerder. Ik kan haar om alles bellen, heel fijn.” De coöperatie voelt voor haar als een back-up. “Als ik ergens op vastloop, dan kan ik een beroep doen op de coöperatie. Bovendien geloof ik ook sterk in het concept ‘samen kan én weet je veel meer’ en dat is precies waar Dichtbij voor staat.”

Samen kan én weet je veel meer 

Just4You is binnen de coöperatie een beetje een vreemde eend in de bijt. Op een goede manier. “Mijn hulp is erg specialistisch en uniek binnen de coöperatie. De andere sociaal-domein-leden bieden vaker beschermd wonen of begeleiding aan cliënten met verslaving of complexe problematiek. Op casusniveau kan ik niet altijd sparren, maar wel over diverse andere onderwerpen, zoals wet- en regelgeving. Sparren over casussen doe ik met de NVPO. Dat is de Nationale Vereniging Psychosociale Ondersteuning.”

Sandra hoopt in de toekomst op nog meer samenwerking. “Ik zie ook kansen om met thuiszorgleden meer op te trekken. Ik kan bijvoorbeeld voor hun palliatieve cliënten van betekenis zijn. Bij mijn cliënten kan ik weer een korte lijn hebben naar wijkverpleging.” Het lijkt haar ook leuk om haar expertise meer te delen in de toekomst, bijvoorbeeld in de vorm van een scholing of lezing. “Kanker treft vele gebieden: sociaal, werk, school, en alle professionals in de zorg. Als begeleider/thuiszorgmedewerker kom je er ongetwijfeld mee in aanmerking. Dan is het toch fijn als je er enige kennis over hebt?”

Lees meer over Just4You