Van cliënt tot medewerker – Sociaal Gericht brengt mensen verder

Sociaal Gericht, mede opgericht door Bart Lesschen en Julio Royal, is een organisatie met impact. In 2022 hebben we de eer gehad om deze prachtige partnerorganisatie te verwelkomen.  Samen strijden Bart en Julio voor gelijkwaardigheid en hebben de sterke overtuiging dat mensen geen verdienmodel zijn. Sociaal Gericht, een sociale onderneming die ervan overtuigd is dat iedereen kan leren en waarde kan toevoegen,  is dan ook een vertaling hiervan.

Bart Lesschen
Bart Lesschen


Het verhaal achter de oprichter

Oprichter Bart heeft zelf ADHD en vertelt dat dit gepaard gaat met verslavingsgevoeligheid: “Ik heb vaak buiten de paden gewandeld, ben zoekende geweest, heb een verslaving gehad, schulden gehad door gokken. Ik heb in een wereld gezeten dat ik hulp nodig had maar niet wist waar ik dat kon krijgen.” Ook liep Bart op school vast omdat hij niet kon leren zoals er van hem verwacht werd. Hierdoor heeft hij nooit een diploma gehaald. Maar praten kon hij wel en verkopen ook. Dus belandde Bart in een callcenter: “Hier was ik goed in en uiteindelijk ben ik teamleider geworden van mensen die vastliepen. Daar bleek mijn interesse te liggen. Want hoe krijg je iemand met een negatief gevoel, positief ingesteld? Dat sprak mij aan.” Na een aantal succesvolle jaren bij het callcenter koos Bart voor een baan als vestigingsmanager bij een sales bedrijf: “En daar kwam ik mijzelf tegen,” vertelt Bart open, “Ik verdiende best aardig maar geld ging voor mensen en sales moesten gesloten worden ten koste van mensen.” Deze ervaring heeft Bart doen besluiten een eigen bedrijf op te starten: “Ik ging wel zien hoe ik dat ging doen maar één ding was zeker en dat is dat alle mensen die erbij betrokken zouden zijn op de eerste plek gezet zouden worden. Daarna zou ik wel kijken hoe we geld zouden verdienen.”

Twee ondernemers, één visie

En zo geschiedde, in 2018 richtte Bart een aantal werkbedrijven op waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleid werden. “Twee jaar later, in 2020, leerde ik Julio kennen,” vertelt Bart. “Tijdens onze eerste kennismaking hebben we acht uur lang gepraat over hoe je mensen kan helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Er was geen speld te krijgen tussen onze gezamenlijke visie. Ook Julio heeft een hulpbehoevende achtergrond, hierdoor kunnen we zowel in de zorg als in de werkbedrijven makkelijk meedenken met de behoeftes van onze doelgroepen.”

Julio, die net zzp’er in de zorg was geworden, was op zoek naar mogelijkheden om bepaalde cliënten meer perspectief te kunnen bieden, naast de zorg die hij leverde. “Daarnaast miste ik binnen mijn werkbedrijven nog de mogelijkheid om passende zorg te bieden, want voordat een medewerker mee kan draaien in de werkbedrijven is er een proces die mensen moeten doorlopen voordat ze medewerker kunnen worden.”

De officiële start

In 2021 werd Sociaal Gericht officieel opgericht. De organisatie begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bestaat uit verschillende werkbedrijven waar mensen de kans krijgen een carrière op te bouwen onder professionele begeleiding: “Hierin onderscheiden wij ons in het aanpakken van arbeidsintegratie,” legt Bart uit, “wanneer een deelnemer uit de dagbesteding dusdanig gegroeid is kunnen wij ze aannemen in onze eigen werkbedrijven en worden ze medewerker en collega en krijgen ze gewoon betaalt.”

Julio en Bart
Julio Royal en Bart Lesschen

 

Samen de wereld een beetje mooier maken

Sociaal Gericht is een overkoepelende organisatie met daaronder drie pilaren waarvan Sociaal Opbouw, de zorgtak, er één is. Voor deze tak is Julio verantwoordelijk. In 2022 gingen de mannen van Sociaal Opbouw in gesprek met Coöperatie Dichtbij. Bart: “Ik heb verteld wie wij zijn en hoe we naar de wereld kijken en waar we nu staan. Ook heb ik uitgelegd dat we graag leren en ontdekken en dat we nog veel meer kunnen betekenen voor mensen dan dat we nu doen, maar dat we daar de middelen en de contracten nog niet voor hadden.” Beide partijen waren al snel enthousiast over elkaar en gingen de samenwerking met veel vertrouwen aan. “We hebben echt het gevoel dat we twee verschillende partijen zijn maar met een gezamenlijk doel; de wereld een beetje mooier maken voor de mensen die daar een klein beetje hulp bij nodig hebben.”

Mensen in beweging laten komen

Eén van de projecten waar Bart dit jaar veel mee hoopt te bereiken is de app ‘Doe-tegoed’. Met dit initiatief worden mensen beloond voor het doen van klusjes voor iemand anders. Deelnemers krijgen tegoed op hun account dat ze vervolgens kunnen uitgeven in de lokale maatschappij/economie. “Wij willen dit in 2023 dusdanig op de markt brengen dat er veel mensen in beweging kunnen komen. Ik denk dat we op een laagdrempelige manier veel problemen in de zorg kunnen oplossen,” legt Bart uit. “Ik denk dat door veel praktische problemen op te lossen we ook veel mentale en daardoor wellicht ook fysieke problemen kunnen verhelpen.”

“Een praktisch probleem waar het Doe-tegoed bij kan helpen is bijvoorbeeld bij een ouder echtpaar van diep in de tachtig waarvan hun lamp op de slaapkamer kapot is,” legt Bart uit, “Deze mensen kunnen allebei niet meer op de ladder om die te vervangen en er komt ook geen monteur van de woningcorporatie langs want dit valt onder eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast hebben ze ook geen groot sociaal netwerk dat er zo maar even iemand langs kan komen. Zo’n probleem kan ook onkruid zijn, een kapot kastje, een lekke fietsband. Wij verzamelen al die praktische problemen op een online platform en mensen die bijvoorbeeld in armoede leven en die best wat zouden willen doen, kunnen dan zo’n praktisch probleem oplossen. Veel mensen in armoede willen namelijk best wel wat doen, alleen is vrijwilligerswerk best wel een stap en administratief moet je veel bijhouden. Met het Doe-tegoed kan je op een laagdrempelige manier iemand helpen en verdien je een tegoed dat je kan uitgeven in onze webshop. Je kan bijvoorbeeld wat leuks doen met je kinderen of naar de kapper. Je kan zelf kiezen waar je het aan uitgeeft, in plaats van dat het voor je wordt gekozen zoals normaal vaak het geval is: ‘je bent arm, dus je krijgt een voedselpakket.’”

Volgens Bart kan het Doe-tegoed ook een middel zijn voor een ambulant begeleider die het niet voor elkaar krijgt om iemand in beweging te krijgen: “Misschien als zij tegoeden kunnen aanbieden dat diegene dan wel ergens iets zou willen doen. Ik denk dat het voor iedereen fijn is om iets bij te verdienen als je iets doet van sociaal maatschappelijke waarde.”

Samenwerking met Coöperatie Dichtbij

Bart hoopt ook dat Coöperatie Dichtbij kan bijdragen in het Doe-tegoed initiatief: “Ik zou heel graag, zodra we echt live zijn, het initiatief via de coöperatie willen toetsen door middel van een pilot met andere zorgpartijen of zzp’ers over hoe zij dit ervaren bij hun doelgroep. Zodat wij het vervolgens kunnen aanpassen aan hun doelgroep zodat het voor hen ook van meerwaarde is.”

Anderzijds hoopt de oprichter dat Coöperatie Dichtbij ook kan helpen bij de groei van Sociaal Gericht zelf: “Wij zijn een jonge partij en kunnen nog veel leren. Ik hoop dat de coöperatie ons daar misschien een stukje in kan begeleiden. Daarin moeten we het ook samen doen, wij doen wat wij doen maar kunnen dat niet alleen. Iedereen heeft daarin zijn eigen rol.”

Bekijk de website van Sociaal Gericht