Coöperatielid Elsje Thuiszorg HKZ-gecertificeerd

Sinds januari 2019 kunnen zzp’ers zich laten certificeren voor het nieuwe HKZ zzp-keurmerk. HKZ heeft in samenwerking met belanghebbende partijen, waaronder Coöperatie Dichtbij U.A., een norm en een certificatieschema voor zzp’ers in de zorg en welzijn ontwikkeld. Het keurmerk heeft als belangrijkste doel om de kwaliteit van zorg van zzp’ers aantoonbaar te maken richting opdrachtgevers en cliënten. 

Coöperatielid Elsje Thuiszorg heeft als een van de eerste zzp’ers in Nederland het HKZ-keurmerk behaald! Daarom stellen we vier vragen aan Elsje Kamminga over haar ervaringen met de HKZ.

Waarom wilde je het HKZ-keurmerk graag behalen?

In 2018 heb ik Elsje Thuiszorg opgericht. Het HKZ-keurmerk kwam toen al snel voor mij in beeld. Als verpleegkundige in de palliatieve terminale zorgverlening wil ik het verschil maken in de laatste fase van iemands leven door het bieden van kwaliteit, aandacht en respect. Ik ben graag verpleegkundige, het is iets dat ik goed kan en wat ik nog lang wil blijven doen. Als professional vind ik het belangrijk om de kwaliteit van mijn zorg te bewaken en aan te kunnen tonen bij zorg aan mijn cliënten. Weloverwogen ben ik zelfstandig ondernemer geworden omdat ik vind dat de zorg beter kan en ik op die manier zelf de regie kan houden. Terugkijkend is het ondernemerschap de beste stap die ik in mijn carrière als zorg-professional gemaakt heb. Met het HKZ-keurmerk laat ik niet alleen zien dat ik mijn zaken goed op orde heb, maar het is ook een keurmerk waarin ik alle belangrijke onderwerpen terugvind waar ik met mijn eigen onderneming voor sta.

Hoe heb je de certificering ervaren?

In september 2018 heb ik het normenboek ‘HKZ voor zzp’ers in zorg en welzijn’ via de NEN aangeschaft. Na veel lezen en documenten verzamelen heb ik het certificatieschema vraag voor vraag ingevuld. Dat ging goed samen met het opstarten van mijn onderneming. Op 1 januari 2019 was alles zo goed als klaar, daarna heb ik het even laten liggen en in april heb ik mijn aanvraag ingediend.

Het assessment in Utrecht bij Dekra verliep soepel en prettig. Dekra is een certificerende instelling die mag beoordelen of een zzp’er in aanmerking komt voor certificering. Met een assessment wordt er beoordeeld of de zzp’er voldoet aan de eisen uit de norm. De assessoren hadden veel kennis van zaken vanuit hun bedrijfskundige en verpleegkundige achtergrond. Ze bestudeerden mijn mappen, bestanden, schema’s en grafieken, bespraken niet alleen de grote lijnen maar ook details en kwamen met gerichte vragen over doelen, scholing, evaluaties, vervangingsplannen en ondernemersrisico’s. Ook moest ik vragen beantwoorden over of de cliënt inspraak heeft in de zorg en waar mijn grenzen liggen in de keuzes die ik maak als professional en ondernemer. Zo moest ik bijvoorbeeld ook aangeven waarom ik voor bepaalde opdrachtgevers kies. Het was een leuk gesprek waarin we inhoudelijk konden sparren. De assessoren waren zeer positief. Ze vonden dat ik een goede prestatie had neergezet en noemden mij een koploper in de zorg. Een prachtig compliment en Dekra gaat/wil hier landelijke aandacht aan besteden. 

Wat heb je ervan geleerd?

Als zorgprofessional en ondernemer heb ik er veel van geleerd. Het maakt je echt bewust van waar je mee bezig bent en wat kwaliteit is. Het is het totaalplaatje dat je voelt en waarvan je weet dat het klopt. En heel eerlijk: het is best veel werk om het proces op te starten en op papier uit te werken.

Zou je andere zzp’ers aanraden om het keurmerk te gaan halen? 

Jazeker, absoluut! Het is voor de zorg nodig dat we aan onze kwaliteit (blijven) werken, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je cliënten, collega’s en opdrachtgevers. De HKZ is dan ook echt een aanrader voor iedereen die zijn of haar vak als verpleegkundige en ondernemer wil verrijken.  
De reacties van opdrachtgevers zijn ook zeer positief, maar na alle felicitaties, bloemen en gebak gaat het leven gewoon weer door en verzamel ik nu al informatie voor m’n volgende HKZ-assessment in 2022!

Wil jij als zzp’er meer leren over het HKZ-keurmerk? Volg dan op 18 oktober van 09:00 – 17:00 de klassikale scholing HKZ voor zzp’ers in de zorg van Scholing Dichtbij. Deze geaccrediteerde scholing helpt je o.a. op weg binnen het kwalificatieschema zodat je, indien gewenst, je kan laten certificeren.