Wat ALS… nu in de App Store en Playstore!

Nu verkrijgbaar in de App Store en Playstore: de app Wat ALS… van Thuiszorg Dichtbij (onderdeel van Coöperatie Dichtbij)! Een ‘verpleegkundig zakboekje’ dat verzorgenden en verpleegkundigen ondersteunt bij thuiszorg aan cliënten met ALS. De app biedt informatie over het ziektebeeld en over de zorg aan cliënten met ALS. Ook beschikt de applicatie over een stressmeter die uitval door teveel stress kan helpen voorkomen.

Belangrijke informatie in één applicatie

De app Wat ALS… bundelt belangrijke informatie over ALS in één applicatie. Zo kun je onder ALS en het lichaam op een orgaan of lichaamsdeel klikken en krijg je vervolgens informatie over de gevolgen van ALS voor dat lichaamsdeel/orgaan. En onder Disciplines ALS-zorg krijg je een uitleg over de disciplines die betrokken zijn bij de zorg rond mensen met ALS. Daarnaast vind je bij Meer over ALS een overzichtelijke reeks aan links waar jij je nog meer kunt verdiepen in ALS(-zorg).

Downloaden

Je vindt de Wat ALS… app in de App Store en in de Playstore. Je kunt ook zoeken op ‘Wat ALS…’.

Specifieke kennis en expertise voor ALS-zorg

De app is een initiatief van Volantis Zorg & Scholing en Thuiszorg Dichtbij uit Groningen. Thuiszorg Dichtbij biedt verpleegkundige en palliatieve zorg thuis aan cliënten met ALS en ervaart in de praktijk dat deze vaak intensieve zorg om specifieke kennis en expertise vraagt. Daarom neemt Thuiszorg Dichtbij verschillende initiatieven om de kwaliteit van ALS-zorg te optimaliseren. Zo werd er in december 2017 het symposium Wat ALS… iemand gediagnosticeerd is met ALS georganiseerd (online terug te bekijken!), is er een documentaire gemaakt over ALS-cliënt Marjan Reckers én is de app Wat ALS… ontwikkeld. De app is destijds geïntroduceerd op het symposium en werd daarna intern geëxploreerd. Vanaf heden is de app voor alle zorgverleners beschikbaar!

Stressmeter

Zorg voor cliënten met ALS is veelal intensieve zorg voor verzorgenden en verpleegkundigen, met name wanneer de cliënt zich in de laatste levensfase bevindt. Om te voorkomen dat zorgverleners uitvallen door teveel stress is er in de app de Stressmeter ingebouwd. Zorgorganisaties kunnen zich via info@dichtbij.coop aanmelden voor de Stressmeter waarna hun medewerkers/zzp’ers zich kunnen registreren. Als je geregistreerd bent, dan ontvang je elke week een e-mailnotificatie dat het tijd is om je stresslevel – laag, gemiddeld of hoog – door te geven in de app. Wanneer je ‘hoog’ doorgeeft of twee keer achter elkaar ‘gemiddeld’, dan krijgt de zorgorganisatie bericht hiervan. Zij kunnen vervolgens contact opnemen met hun zorgverlener om samen te kijken hoe de stress gereduceerd kan worden. Soms is het bespreekbaar maken al genoeg om verder te kunnen…

Ideeën en feedback

Thuiszorg Dichtbij is onderdeel van Coöperatie Dichtbij. Wij zijn een coöperatie van zorgondernemers waar samenwerking, kwaliteit, innovatie en ook samen leren belangrijk zijn. Vanuit deze gedachte zijn ideeën en feedback op de Wat ALS… app dan ook van harte welkom!